Пластикові контейнери стали невід'ємною частиною нашого побуту завдяки своїй зручності та доступності. Проте, не всі харчові продукти можна безпечно зберігати в пластикових ємностях. Така тара може взаємодіяти з продуктами, що призводить до втрати якості їжі або навіть може бути шкідливо для здоров’я.
Продукти з високим рівнем кислотності
Цитрусові, помідори, мариновані овочі та страви з оцтовими заправками — це продукти, які містять багато кислоти. Кислоти можуть вступати в реакцію з хімічними складовими пластику, що знижує безпеку зберігання таких продуктів. Для таких випадків краще вибирати скляні або нержавіючі контейнери, які не здатні вступати в подібні хімічні реакції.
Маслянисті та жирні продукти
Сир, масло, м’ясо та інші жирні продукти можуть поглинати небезпечні хімічні сполуки, які містяться в пластику. Це не лише може погіршити смак, але й створити потенційну загрозу для здоров’я. У таких випадках керамічні чи скляні контейнери будуть найбільш безпечними для зберігання.
Нагадаємо, що сервіс GoToShop є незамінним помічником для тих, хто хоче завжди бути в курсі актуальних цін на товари в українських торгових мережах та приймати зважені рішення під час покупок.
Гарячі страви
Зберігання гарячої їжі у пластикових контейнерах може призвести до плавлення пластику та зміни його форми. Це не тільки пошкодить сам контейнер, але й створить небезпеку для продуктів, адже з пластикових ємностей можуть вивільнятися токсичні речовини. Завжди давайте їжі трохи охолонути перед тим, як помістити її в пластик.
Продукти з сильним запахом
Часник, цибуля, риба та інші продукти, що мають виражений запах, можуть залишати аромат у пластикових контейнерах, що впливатиме на інші продукти. Щоб цього уникнути, вибирайте герметичні скляні ємності, які краще зберігають запахи і не допускають їх поширення.
Вас також може зацікавити:
Як позбутися неприємних запахів на кухні
Помилки в зберіганні продуктів, через які можна отруїтися
М’які фрукти та ягоди
М’які фрукти, такі як персики, полуниця, а також ягоди швидко псуються в пластикових контейнерах. Волога, що накопичується всередині ємності, може створювати сприятливі умови для розвитку плісняви. Скляні або керамічні контейнери з паперовими серветками всередині — кращий вибір для таких продуктів.
Продукти, що проходять ферментацію
Квашена капуста, кімчі та інші ферментовані продукти можуть виробляти кислоти та гази, що вступають у реакцію з пластиком, змінюючи не лише їхній смак, а й безпеку. Для таких продуктів найкраще підходять скляні ємності з щільними кришками.
Продукти з високим вмістом солі
Оливки, солоні огірки, в’ялене м’ясо та інші солоні продукти можуть реагувати з пластиком, що також знижує їхню якість і безпеку. Для їхнього зберігання ідеальними є сталеві або скляні контейнери, які не мають подібних ризиків.
Відкриті консерви
Після відкриття консервів, не рекомендується зберігати їжу в самій банці, оскільки метал може взаємодіяти з продуктами. Проте й пластикові контейнери для цього не підходять. Кращим вибором для зберігання таких продуктів є скляні або керамічні ємності.
Збереження продуктів у пластикових контейнерах може бути зручним, але не завжди безпечним. Важливо знати, які саме продукти не підходять для такого зберігання, щоб не ризикувати здоров’ям і зберігати харчову цінність їжі.
Раніше ми розповідали, як правильно пакувати продукти для зберігання в морозилці, щоб зберегти їх свіжість та корисні властивості на тривалий час.