За даними Державної служби статистики України, у грудні 2024 року оптові ціни виробників промислової продукції відчутно зросли. Порівняно з минулим роком, зростання становить 27,6%. Ціни на товари, що реалізуються на внутрішньому ринку України, збільшилися на 28,9%, тоді як експортні ціни зросли на 15,9%.
У виробництві харчових продуктів, напоїв та тютюнових виробів загальне зростання цін склало 21%. При цьому на внутрішньому ринку України ціни піднялися на 18,6%, а на зовнішньому — на 32%.
Лідери подорожчання
Найбільше зростання цін зафіксовано на молочні продукти — їх виробництво подорожчало на 24%, зокрема на внутрішньому ринку України — на 23,1%. Виробництво м’яса також зазнало значного подорожчання — на 17,6%, причому на внутрішньому ринку цей показник становить 18,3%.
Хліб та хлібобулочні вироби також додали в ціні — зростання склало 13,1%, зокрема на внутрішньому ринку — 13,3%. Ціни на напої зросли на 5,9%, причому на внутрішньому ринку — на 5,7%.
Цікаво, що ціни на виробництво цукру за рік знизилися на 1,5%, хоча на внутрішньому ринку спостерігається незначне зростання — на 0,1%.
Вас також може зацікавити:
Ціни на яйця взимку: від рекордного злету до стабілізації
Ціни на бакалію в Україні: огляд станом на січень 2025 року
Прогнози та поточна ситуація
Аналітик асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ) Максим Гопка зазначив, що ціни на курятину в Україні останнім часом були стабільними, проте найближчим часом можливе їх зростання.
Ціна на якісну моркву в Україні вже зараз в середньому в 2,4 раза вища, ніж рік тому, і деякі виробники планують подальше підвищення цін, якщо поточні темпи збуту збережуться.
Загалом, ситуація на ринку продуктів харчування в Україні залишається динамічною, і споживачам варто бути готовими до можливих змін цін.
Раніше ми аналізували причини можливого подорожчання продуктів в Україні у 2025 році, зокрема, вплив війни, глобальних тенденцій та внутрішніх проблем.